Veiligheidscoördinatie

Moet ik een veiligheidscoördinator aanstellen?

Indien twee of meer aannemers werken zullen uitvoeren op de bouwplaats, moet u een veiligheidscoördinator aanstellen, zelfs al zullen zij nooit gelijktijdig op de werf aanwezig zijn. Dit geldt zowel voor grote als voor kleine bouwwerken (< 500m2) .

Indien slechts één aannemer alle werken uitvoert, zoals bij “sleutel-op-de-deur”, of u bent zelf een handige harry en besluit alles zelf te doen, dan moet u geen veiligheidscoördinator aanstellen.

Wat doet de veiligheidscoördinator?

Veiligheidscoördinatie verloopt in twee fases:

  • de veiligheidscoördinator Ontwerp informeert en adviseert alle betrokkenen (de architect en de aannemers)  over de risico’s tijdens de bouwwerken  en hoe die te beperken.
  • de veiligheidscoördinator Verwezenlijking ziet toe op de veiligheidsaspecten die te maken hebben met de gelijktijdigheid van werken door verschillende aannemers.

De veiligheidscoördinator geeft eveneens advies om de werken op een veilige en gezonde manier te kunnen laten verlopen.

Op het einde van de werken:

  • de veiligheidscoördinator stelt het post-interventiedossier of PID op.
    Het PID beschrijft de elementen in het gebouw die later een mogelijk risico inhouden:
    bijvoorbeeld de plaats van de steunmuren of andere dragende elementen die van belang zijn voor eventuele latere verbouwingswerken; en de juiste locatie van alle nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, … ).
    Elk nieuw gebouwd huis moet over zo’n dossier beschikken.

Onze taak: veiligheidscoördinatie en EPB

Bij Ars Energetica werken we  samen met  vertrouwde partners die al jarenlang thuis zijn in veiligheidscoördinatie. Zo moet  u zelf niet meer op zoek naar een veiligheidscoördinator én een EPB-verslaggever en besparen wij u bijkomende administratie.

 

Meer informatie?

Contacteer ons gerust. We helpen u graag verder.

bernard@arsenergetica.be
0471 54 63 69

Hoe kunnen we u helpen?